بیماری مشترک بین انسان ودام وپرندگان (سالمونلوزیس )

سالمونلوزیس بیماری مشترکzoonoses بین انسان وحیوانات وپرندگان

  بیماری سالمونلوزیس
سالمونلوز : عامل بیماری باکتری گرم منفی است ،این باکتری در پستانداران، پرندگان و خزندگان،جوندگان یافت شده ،ماهیان و بی مهرگان نیز مستعد کسب این باکتری اند. آلودگی در خوک، ماکیان و خزندگان شایع تر است. در بین خزندگان آلودگی در لاک پشت های دریایی و خشکی، مار و مارمولک (شامل آفتاب پرست و سوسمار درختی، ایگونا ) دیده شده است.
انسانها نیز از طریق خوردن گوشت حیوانات و یا تخم پرندگان آلوده می شوند. افراد ممکن است مستقیماً یا از طریق آب و غذا ناخواسته از طریق خوردن مدفوع حیوانات بیمار می شوند.
انسانها مستقیماً از طریق مدفوع خزندگان، مرغابی ها و مرغ و جوجه آلوده می شوند.
انتقال از طریق روش مدفوعی دهانی بطور مستقیم از طریق دست آلوده یا مصرف آب و غذایی آلوده به مدفوع جوندگان اتفاق می افتد. سالمونلا در همستر وخرگوش بیشتر عفونت بدون نشانه یا تحت بالینی ایجاد می کند.
احشام، سگ ها، گربه ها و ماکیان و پرندگان خانگی هم می توانند عامل آلوده کننده باشند. این باکتری مقاوم است و خصوصاً در مکان های مرطوب و گرم بهتر زنده می مانند. آنها در فاضلاب، آب و فضولات یافت می شوند.
علائم بالینی متفاوتی در حیوانات اهلی ،خزندگان وجوندگان بروز می کند نکته بسیار حائز اهمیت این است که این باکتری در اکثر موارد در حیوانات وبه ویژه خزندگان علامت خاصی ندارد ولی میکروب از مدفوع حیوان دفع می شود،(همه خزندگان باید به عنوان منابع بالقوه سالمونلا در نظر گرفته شوند در حال حاضر تشخیص اینکه یک خزنده عاری از باکتری باشد غیرممکن است.) لذا هدف مابرای کاهش ریسک انتقال بیماری از طریق حیوانات به انسان می باشد.
پیشگیری:
– دست ها باید با آب گرم و صابون مایع، پس از تماس با مدفوع حیوانات شسته شود.
– افراد با سیستم ایمنی پائین حتی الامکان از تماس با خزندگان، مرغابی ها و جوجه ها خودداری کنند. آنها همچنین در هنگام دیدن کردن از باغ وحش و مزارع باید کاملاً مراقب باشند .
-مراقبت های شدید در موارد تماس با خزندگان بسیار حائز اهمیت است چون تقریباً همه خزندگان این باکتری را دفع می کنند. ( توجه کودکان زیر ۱۰ سال مستعد کسب بیماری در هنگام تماس با خزندگان می باشند).
– دست ها باید کاملاً بعد از در دست گرفتن خزندگان ، قفس آنها یا سطوحی که در تماس با آنها بوده شسته شوند.
– در موارد تماس با خزندگان تعویض لباس قبل از برخورد با کودکان ایده بسیار خوبی است.
– نظارت در هنگام تماس کودکان با خزندگا بسیار ضروری است.
– نباید اجازه داد که خزندگان آزادانه در محیط خانه و مخصوصاً آشپزخانه، اتاق ناهارخوری یا دیگر فضاهایی که غذا آماده و صرف می شود رفت و آمد داشته باشند.
– خزندگان و وسایل مرتبط با آنها باید از محل هایی مانند دست شویی، وان حمام و دیگر فضاهایی که نوزادان و کودکان حمام می کنند و یا غذا شسته و آماده می شود دور نگه داشته شوند. وان پلاستیکی باید به خزندگان اختصاص داد تا شنا کرده و شسته شوند. آبی که خزندگان در آن شنا می کنند و مدفوع می ریزند باید در دست شویی ریخته شود نه در وان یا سینک آشپزخانه.
– در هنگام حمل خزندگان باید از خوردن، نوشیدن یا سیگار کشیدن خودداری شود. از بوسیدن خزندگان نیز باید اجتناب کرد.
-خزندگان سالم پرورش یافته در محیط های مناسب و با تغذیه مناسب به نظر می رسد که این باکتری را دفع ننمایند.
– پیشنهاد می شود که در صورت داشتن نوزاد زیر یکسال از نگهداری خزندگان اجتناب کنید و کودکان زیر ۵ سال نباید در تماس با خزندگان باشند. خزندگان نباید در مهدکودک ها نگهداری شوند.
– هیچ واکسنی برای جلوگیری تا به حال کشف نشده، ( واکسن برای جلوگیری از تب تیفوئیدی وجود دارد تا از انتقال آن به افراد دیگر جلوگیری شود.)
-یکی از مهمترین راه آلوده شدن سگ و گربه هایی که در خانه نگهداری می شوند از طریق گوشت خام می باشد لذا به این حیوانات گوشت خام ندهیم.

0نظرات
دیدگاه خود را بنویسید

پاسخ دهید